nettikuva_MENESTYSTARINA_092015

Matkalla duuniin!

Lahden Yrittäjät ry, Lahden kaupungin nuorisopalvelut, Hämeen TE-toimisto sekä Koulutuskeskus Salpaus kehittivät kohtaamispaikan työttömille lahtelaisille nuorille ja Lahden Yrittäjien jäsenyrityksille.

Yhteiskuntavastuullinen näkökulma

Lahdessa on nuoria työttömiä 1500, Yrittäjäjärjestön jäseniin kuuluu 1600 yritystä. Yrittäjäjärjestön ja nuorisopalveluiden yhteinen vahva tahto oli antaa mahdollisuus motivoituneille nuorille. Jotta heidät saadaan palvelun pariin, sen pitää olla helposti tavoitettavissa, innostava, luotettava, helppo ja hyödyllinen. Luotiin Matkalla duuniin! -sivusto. Palvelu tarjoaa nuorille tukea tulevaisuuden tavoitteiden kirkastamisessa ja suunnittelemisessa sekä valmentaa työnhakuun ja työelämän taitoihin. Yrityksiä palvellaan työkokeiluun, oppisopimukseen tai työsuhteeseen liittyvissä käytännön asioissa.

– Palvelun käyttöliittymä saatiin valmiiksi neljän kuukauden mittaisen pilottivaiheen aikana. Taustalla pyöriviä yhteistyöprosesseja on testattu ja jatkokehittely on aloitettu. Keväällä lanseeratun palvelun kehitystyössä näkyy myös lahtelaisten nuorten kädenjälki, kertoo Lahden Nuorisopalvelujen yritysyhteistyökoordinaattori Vesa Nykänen.

Pilottivaiheessa mukaan lähteneet Lahden Yrittäjäyhdistyksen jäsenet ovat olleet mielissään paperitöiden helppoudesta, taloudellisista kannustimista sekä motivoituneista työntekijöistä. Työhönvalmentajat ovat olleet yritysten käytettävissä prosessin jokaisessa vaiheessa. Yritykset ovat arvostaneet ns. Lahtipakettia, jonka avulla yritys voi yhdellä kertaa hakea sekä valtion palkkatukea että Lahden kaupungin tukea nuoren työttömän palkkaamiseen. Päätökset tulevat kerralla ja tuen määrä yhteensä on 50 % palkkauskustannuksista.

– Työllistämisestä haluttiin tehdä yrityksille mahdollisimman helppoa, muun muassa aikaisempien lomakkeiden sijaan täytetään nyt yksi hakemuspaketti. Erityisen kiitoksen ansaitsee Lahden kaupunki, sanoo Lahden Yrittäjien puheenjohtaja Kari Helokivi.

Lupaavia kokemuksia

Yrittäjäjärjestön aktiivit ovat aikaansa säästelemättä osallistuneet palvelun kehittämiseen. Hämeen TE-toimiston nuorten asioiden sekä palkkatukiyksikön asiantuntijat ovat olleet joustavia ja mutkattomia kumppaneita. Kunta ja valtio ovat toimineet esimerkillisesti yhdessä yritysten ja nuorten asioiden hoitamisessa – siitä lopputulemana ainutlaatuinen Lahtipaketti.

Osa kohtaamisista on jo johtanut nuorten ja yritysten yhteistyöhön työkokeiluna, oppisopimus- tai työsuhteena. Onnistuneet kohtaamiset jatkuvat tänä syksynä.

Lue lisää Matkalla duuniin! -palvelusta